Staropolska nalewka z pigwy: przepis

Staropolska nalewka z pigwy: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dodatek miodu gryczanego oraz imbiru podkręca smak pigwy. Nalewka ma też dzięki temu dość ciemny, bursztynowy kolor i niesamowity aromat

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Domowa nalewka z pigwy to doskonały dodatek do popołudniowego deseru. Szczególnie kiedy za oknem szaleje zima, jedną z większych przyjemności jest wypicie czegoś rozgrzewającego. Podajemy dobry przepis na staropolską nalewkę z pigwy - z dodatkiem miodu gryczanego i imbiru.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe pigwy zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Gdy ładnie zżółkną, umyć, pozbawić gniazd nasiennych, ale nie obierać ze skórki.

  • Pokroić, wrzucić do rondla, zalać wodą, zagotować, a potem przecedzić przez sito.

  • Do wywaru dodać miód i starty na tarce lub drobno posikany kawałek świeżego imbiru

  • Zagotować, odszumować, zdjąć z ognia, przefiltrować przez filtr do kawy.

  • Wymieszać z wódką, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 2,2