Domowy napój cytrynowy jak sprite - podajemy sprawdzony przepis
Staropolska nalewka z pigwy: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Dodatek miodu gryczanego oraz imbiru podkręca smak pigwy. Nalewka ma też dzięki temu dość ciemny, bursztynowy kolor i niesamowity aromat
Ocena: 4,5
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Domowa nalewka z pigwy to doskonały dodatek do popołudniowego deseru. Szczególnie kiedy za oknem szaleje zima, jedną z większych przyjemności jest wypicie czegoś rozgrzewającego. Podajemy dobry przepis na staropolską nalewkę z pigwy - z dodatkiem miodu gryczanego i imbiru.
Składniki
2 kg pigwy
3 szklanki wody
1 kg miodu gryczanego
10 dag korzenia imbiru
3 szklanki spirytusu 70%
Przygotowanie krok po kroku:
Dojrzałe pigwy zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Gdy ładnie zżółkną, umyć, pozbawić gniazd nasiennych, ale nie obierać ze skórki.
Pokroić, wrzucić do rondla, zalać wodą, zagotować, a potem przecedzić przez sito.
Do wywaru dodać miód i starty na tarce lub drobno posikany kawałek świeżego imbiru
Zagotować, odszumować, zdjąć z ognia, przefiltrować przez filtr do kawy.
Wymieszać z wódką, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.