Domowa nalewka wiśniowa - przepis na wiśniówkę
2022-07-11
łatwy
40 min
4
Nalewka wiśniowa jest królową domowych trunków. Pasuje zarówno do mięs i wędlin, jak i ciast oraz deserów. Kieliszek wiśniówki to również znakomite zwieńczenie posiłku. Podajemy przepis na nalewkę wiśniową.
SKŁADNIKI
- 4–5 szklanek wiśni
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki spirytusu
- Przygotuj też:
- szklany słój lub gąsiorek
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie umyj, wydryluj i wsyp do dużego słoja, zalej spirytusem i odstaw na 5 dni.
- Następnie odcedź i odstaw spirytus, a do wiśni wsyp cukier i pozostaw na około 2 tygodnie.
- Codziennie kilka razy potrząsaj słojem, aby wymieszać składniki.
- Po dwóch tygodniach odcedź syrop i połącz z odlanym wcześniej spirytusem.
- Przelej do butelek i zakorkuj. Wiśnie wykorzystaj do dekoracji deserów.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy także:
Nalewka malinowo-wiśniowa z porzeczką
Zobacz też: