Nalewka poziomkowa - stary przepis na sprawdzoną poziomkówkę
2022-06-13
łatwy
30 min
4
Aromat nalewki z poziomek przywodzi na myśl popołudniowy spacer po rozgrzanym słońcem lesie. Jeśli trunek dotrwa do zimowych miesięcy, a trudno mu się oprzeć, to jego delikatna słodycz będzie znakomitym dopełnieniem mroźnego wieczoru z książką i kubkiem gorącej herbaty.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebrane, opłukane i starannie odsączone poziomki wrzucić do słoja i zalać litrem wódki. Szczelnie zamknąć słój i odstawić w słoneczne miejsce.
- Po upływie doby (nie później, aby nalewka nie nabrała gorzkiego smaku) odfiltrować przez bibułę.
- Zalać nalewkę gorącym syropem sporządzonym z cukru i szklanki wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Przelać do ciemnych butelek i wstawić je szybko do lodowatej wody, by schłodzić nalewkę.
- Szczelnie zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej dwa miesiące.
Nalewki domowe