Nalewka fistaszkowa - przepis na nalewkę na orzeszkach ziemnych

Nalewka fistaszkowa - przepis na nalewkę na orzeszkach ziemnych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka na orzeszkach ziemnych ma ciekawy smak i przyjemny aromat

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nalewka fistaszkowa to przepyszny trunek o bardzo ciekawym smaku. Jest jak upragniony, słodki prezent na na czas słoty i zimna, idealny do sączenia w chłodniejsze popołudnia i wieczory. Przez lekko wyczuwalny smak orzeszków ziemnych przebija się aromat przypraw korzennych i mandarynek, którym naprawdę trudno się oprzeć.

Składniki

  • 1/2 szklanki łuskanych fistaszków

  • 2 szklanki wódki

  • 2 szklanki spirytusu 70 proc.

  • 3 goździki

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1/4 laski cynamonu

  • 1/2 laski wanilii

  • 2 mandarynki

  • 1 szklankę cukru

  •  

  • Przygotuj również:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mandarynki umyj, obierz i podziel na cząstki, a orzeszki rozkrusz w blenderze.

  • Włóż do dużego słoja, dodaj przyprawy i cukier i zalej alkoholem.

  • Odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie, co jakiś czas potrząśnij słojem.

  • Po miesiącu nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.

  • Odstaw do sezonowania na pół roku w chłodne miejsce.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 4,5