Nalewka miętowa: przepis na miętówkę

Nalewka miętowa: przepis na miętówkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka miętowa - składniki do jej przygotowania są łatwo dostępne - nie tylko latem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Miętówka to esencja świeżości, dlatego w upalne dni znakomicie sprawdza się jako dodatek do letnich koktajli. Wypita po posiłku wspiera proces trawienia i eliminuje problemy żołądkowe.

Składniki

  • 2 szklanki spirytusu 70-proc.

  • 2 szklanki wody

  • 5 gałązek świeżej mięty pieprzowej

  • 2 łyżki cukru

  • 1 cytryna

  •  

  • Przygotuj też:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę sparz i osusz, obierz cienko skórkę. Włóż listki mięty oraz skórkę z cytryny do słoja.

  • Z cukru i wody ugotuj syrop, odstaw do ostygnięcia, wymieszaj ze spirytusem i wlej do słoja.

  • Odstaw na 10 dni w ciepłe, nasłonecznione miejsce, codziennie wstrząsaj słojem.

  • Następnie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na 3 miesiące.

 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Zobacz też:

Nalewki domowe - 10 przykazań domowego producenta nalewek

 

Wyposaż się w profesjonalny asortyment piłkarski. Skorzystaj z rabatów na stronie Zgoda FC kody rabatowe.

Ocena: 2,8