Prosta nalewka z melona - przepis na świeżą i aromatyczną melonówkę
2021-08-20
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z melona pozwala zachować świeży smak melona podkręcony aromatycznymi dodatkami – cytryną, cynamonem i rumem. Melonówka to rewelacyjny aperitif podczas letnich spotkań z przyjaciółmi w ogrodzie. Można ją szy
Przepis pochodzi z wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książki Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Książka do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Nalewka będzie bardzo mocna - około 60% zawartości alkoholu w litrze melonówki. Opcjonalnie możecie zmniejszyć moc, dodając zamiast rumu aromat rumowy (wtedy wyjdzie około 40%).
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Melon umyj, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i wrzuć do słoja.
- Z cukru, wody, soku cytrynowego i cynamonu przygotuj syrop.
- Gorącym syropem zalej pokrojony melon, słój szczelnie zamknij i odstaw na dobę.
- Następnego dnia zlej syrop i zmieszaj z alkoholem, rozlej do butelek i odstaw na kolejną dobę.
- Przed podaniem przefiltruj osad. Podawaj nalewkę lekko schłodzoną.
Beszamel: Czy warto jeść melony? Poznaj właściwości melonów