Likier malinowy - sprawdzony przepis

Likier malinowy - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Likier malinowy - sprawdzony przepis

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Likier klarowny świetnie komponuje się z kawą, ciastem i innymi słodkimi deserami. Natomiast zawiesisty – będzie doskonałym dodatkiem do lodów i sałatek owocowych. 

Składniki

  • 0,5 kg malin

  • 1 kg cukru

  • 0,7 l spirytusu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dorodne, zdrowe i suche maliny (dlaczego malin nie myć, odpowiadamy tutaj) utrzeć drewnianą gałką w makutrze. Do dobrze zmiażdżonych owoców dodać cukier. Całość ucierać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania jednorodnej masy. Mieszaninę pozostawić w makutrze (pod szczelnym przykryciem) na 2 dni. Następnie, ciągle mieszając dodawać powoli spirytus. Przetrzeć przez sito.

  • Płyn rozlać do butelek, zamknąć i odstawić na kilka dni. Przez ten czas powinien się rozwarstwić – na klarowny i mętny, zawiesisty. Warstwy rozlać do oddzielnych butelek. Po zakorkowaniu, butelki zostawić w ciemnej i suchej piwnicy na 3 miesiące.

Ocena: 0