Mocne wino malinowe [PRZEPIS]: jak długo się robi, ile cukru wsypać?

2022-07-27
Wino malinowe
Autor: Shutterstock Domowe wino z malin czaruje wyrazistym owocowym aromatem
średni
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Świeże maliny można bez problemu kupić przez całe lato. Z tych pysznych i zdrowych owoców warto przygotować niezwykle aromatyczne, mocne domowe wino. Podajemy przepis na wino z malin!

Malinówka z cytryną na przeziębienie

Imbirowy grzaniec z sokiem malinowym

Likier malinowy

Nalewka malinowa z ginem i miodem

SKŁADNIKI

  • 7 kg malin
  • 4 l wody
  • 2,8 kg cukru
  • matka drożdżowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Maliny przebrać, opłukać (jeśli tego wymagają), osuszyć, zmiażdżyć i zalać częścią letniej, przegotowanej wody, a następnie dodać matkę drożdżową.
  • Po 1 dniu fermentowania w miazdze przecedzić i wygnieść.
  • Wytłoczyny zalać pozostałą częścią wody. Po 1 dniu przecedzić, a w uzyskanym soku rozpuścić na gorąco cukier i dodać na raty do moszczu.
  • Pozostawić do sfermentowania. Po sklarowaniu wino przelać do butelek.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?