Jeżynówka z wanilią – jak zrobić nalewkę z jeżyn, ile cukru dodać
2022-08-05
łatwy
30 min
4
Jeżynówka z wanilią to pyszna nalewka, kora wyśmienicie smakuje w mroźne zimowe wieczory. Ma nie tylko doskonały smak, ale i sporo walorów zdrowotnych – nalewka z jeżyn pomaga w schorzeniach kardiologicznych, przy przeziębieniach, a nawet przy... menopauzie!
SKŁADNIKI
- 50 dag dojrzałych jeżyn
- 50 dag cukru
- szklanka wody
- szklanka czystej wódki
- szklanka spirytusu
- 1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeżyny lekko rozgnieść, wrzucić do słoja.
- Przeciąć laskę wanilii, dodać do jeżyn i całość zalać wódką i spirytusem.
- Tak przygotowaną mieszaninę odstawić na okres ok. 3 tygodni, można początkowo wystawić na działanie promieni słonecznych.
- Po tym terminie należy zlać ciecz z alkoholem i przefiltrować przez filtr do kawy.
- Następnie rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Syrop wlać do zlanego alkoholu, dobrze potrząsnąć, by płyny wymieszały się z cukrem.
- Odstawić na ok. 3 miesiące, najlepiej w chłodnym miejscu.
Beszamel: Jeżyny - właściwości odżywcze, zastosowanie jeżyn w kuchni