Domowy napój cytrynowy jak sprite - podajemy sprawdzony przepis
Brzoskwiniówka - przepis na aromatyczną nalewkę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Brzoskwiniówka świetnie smakuje w ciepłe letnie wieczory.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Brzoskwiniówka, czyli nalewka z brzoskwiń ma delikatny, owocowy aromat i ciekawy zapach, który od razu przywodzi na myśl pełne słońca wakacje. Sprawdź, jak przygotować brzoskwiniówkę.
Składniki
1 kg dojrzałych brzoskwiń
1/2 kg cukru
alkohol 60%
Przygotowanie krok po kroku:
Opłukać brzoskwinie, wyparzyć i osuszyć słój, który należy do połowy napełnić brzoskwiniami.
Zasypać owoce cukrem i wlać wódkę tak, aby brzoskwinie były całkiem przykryte alkoholem.
Zamknąć słój i energicznie nim potrząsnąć.
Odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie.
Każdego dnia potrząsać słojem.
Po 3 tygodniach nalewkę przesączyć przez papierowy filtr do kawy, a brzoskwinie przełożyć do naczynia.Następnie z 4 szklanek cukru i szklanki wody ugotować gęsty syrop i ostudzić go.
Tak przygotowanym syropem zalać brzoskwinie, zamieszać i postawić w nasłonecznionym miejscu na miesiąc.
Po tym czasie nalewka nadaje się do picia, a brzoskwinie stanowią idealny dodatek do deserów.
Polecamy też:
Konfitury brzoskwiniowo-malinowe
Brzoskwinie w alkoholu - wykwintny dodatek do deserów
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.