Arbuzowa sangria z ananasem: przepis na letni koktajl

2019-05-27 8:10

Arbuzowa sangria z ananasem to przepis na orzeźwiający letni koktajl. Sangrię z arbuzem i ananasem można pić przez słomkę leniwie delektując się smakiem owoców.

Arbuzowa sangria z ananasem: przepis na letni koktajl
Autor: Shutterstock Orzeźwienie przyniesie koktajl na bazie wina z arbuzem i ananasem
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuzowa sangria z ananasem jest bardzo prosta w przygotowaniu. W tym przepisie należy użyć białego wina o wyraźnym słodkim smaku świeżych owoców. Czytajcie uważnie etykiety. Są na nich przydatne informacje na temat bukietu zapachowego i smakowego wina.

Letni koktajl z arbuza i ananasa podaje się w szklaneczkach ze słomkami. Warto zaopatrzyć się w słomki wielokrotnego użytku lub biodegradowalne. Te ostatnie są w ofercie większości sklepów spożywczych, nawet popularnych dyskontów. 

Składniki na 4 porcje:

2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

2 szklanki świeżego arbuza pokrojonego na kawałki

1 szklanka gazowanej lemoniady typu sprite

1 limonka pokrojona na cienkie plasterki

1 szklanka lodu

pół szklanki brandy

1 butelka białego wina słodkiego

Do dużego dzbanka wlać wino, brandy i lemoniadę. Zamieszać.

Dodać pokrojone owoce, wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Podawać w szklaneczkach ze słomką. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek