Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami

Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa hiszpańska jest bardzo aromatyczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ten przepis może się wydawać nieco specyficzny. Niby pomidorówka, ale z jabłkiem i bakaliami. Wbrew pozorom, to wszystko do siebie pasuje i do tego znakomicie smakuje.

Składniki

  • 2 l wody

  • pół kurczaka

  • włoszczyzna

  • 3 suszone śliwki

  • 3 orzechy włoskie

  • czerwona papryka

  • kwaśne jabłko

  • łyżka rodzynek

  • 2 łyżki śmietany

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • łyżka mąki

  • szczypta ostrej papryki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z kurczaka i włoszczyzny gotujemy rosół, a następnie wyjmujemy mięso i warzywa.

  • Do wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane orzechy, śliwki i rodzynki.

  • Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę kurczakiem i włoszczyzną.

  • Zupę przyprawiamy i zaprawiamy śmietaną i mąką, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia.

Ocena: 2,8