Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami

2022-06-08
Zupa hiszpańska z na rosole - z bakaliami i pomidorami
Autor: Shutterstock Zupa hiszpańska jest bardzo aromatyczna.
łatwy
90 min
4

Ten przepis może się wydawać nieco specyficzny. Niby pomidorówka, ale z jabłkiem i bakaliami. Wbrew pozorom, to wszystko do siebie pasuje i do tego znakomicie smakuje.

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • pół kurczaka
  • włoszczyzna
  • 3 suszone śliwki
  • 3 orzechy włoskie
  • czerwona papryka
  • kwaśne jabłko
  • łyżka rodzynek
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kurczaka i włoszczyzny gotujemy rosół, a następnie wyjmujemy mięso i warzywa.
  • Do wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane orzechy, śliwki i rodzynki.
  • Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę kurczakiem i włoszczyzną.
  • Zupę przyprawiamy i zaprawiamy śmietaną i mąką, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować zupę krem z pomidorów.

Galeria: Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę