Wegańska zupa z brukselki i kalafiora: zdrowa porcja warzyw dla twojej rodziny

2021-03-29
Wegańska zupa z brukselki i kalafiora: zdrowa porcja warzyw dla twojej rodziny
Autor: Shutterstock Zupę można wzmocnić dodając ziemniaki lub podać ze świeżym pieczywem
łatwy
30 min
4

Wegańska zupa z brukselki i kalafiora to przede wszystkim czysty smak warzyw. Smak skondensowany i absolutnie doskonały. Nie mówiąc o tym, że to zdrowa i pożądana porcja warzyw dla ciebie i twoich bliskich. 

 

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g brukselki, pokrojonej na połówki
  • 500 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 marchewka, drobno pokrojona lub starta na tarce
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej rośliny.
  • Dodać wszystkie warzywa i smażyć do zrumienienia.
  • Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut.
  • Połowę zupy wraz z warzywami odlać, zmiksować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. 
  • Połączyć ponownie zupę z zupą zmiksowaną. Przyprawić solą i pieprzem.