Wegańska zupa z brukselki i kalafiora: zdrowa porcja warzyw dla twojej rodziny

Wegańska zupa z brukselki i kalafiora: zdrowa porcja warzyw dla twojej rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupę można wzmocnić dodając ziemniaki lub podać ze świeżym pieczywem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wegańska zupa z brukselki i kalafiora to przede wszystkim czysty smak warzyw. Smak skondensowany i absolutnie doskonały. Nie mówiąc o tym, że to zdrowa i pożądana porcja warzyw dla ciebie i twoich bliskich. 

Składniki

  • 500 g brukselki, pokrojonej na połówki

  • 500 g kalafiora podzielonego na różyczki

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 1 marchewka, drobno pokrojona lub starta na tarce

  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej rośliny.

  • Dodać wszystkie warzywa i smażyć do zrumienienia.

  • Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia.

  • Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 5 minut.

  • Połowę zupy wraz z warzywami odlać, zmiksować lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. 

  • Połączyć ponownie zupę z zupą zmiksowaną. Przyprawić solą i pieprzem.

 

Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie

 

Adrianna Stawska-Ostaszewska, Ludmiła Stawska "Królestwo zup", wyd. Harde, Warszawa 2019

 

 

 

 


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4