Chłodnik litewski: unowocześniony przepis na chłodnik
2021-04-01
łatwy
45 min
4
Chłodnik litewski to pyszna i zdrowa zimna zupa na bazie buraków lub botwinki z warzywami i ziołami. Świetnie sprawdzi się w upalne dni. Oto prosty przepis na chłodnik litewski w wersji uwspółcześnionej. Zobacz też WIDEO z poradami Andrzeja Polana - jak zrobić wyśmienity chłodnik.
Tradycyjny chłodnik litewski był podawany z szyjkami rakowymi, jako dodatek stosowano również cielęcinę. Sam chłodnik był przygotowywany na wywarze warzywnym. Powyżej przepis na bardziej nowoczesną, mniej skomplikowaną wersję chłodnika litewskiego.
SKŁADNIKI
- 2 ugotowane buraki (w wersji "polskiej" często używana jest botwinka, czyli młode buraki, które wystarczy dusić ok. 10 min w bulionie)
- 2 zielone ogórki pokrojone drobno
- 4 - 6 jaj ugotowanych na twardo
- 6 łyżek śmietany 18%
- 1 litr maślanki lub kefiru
- pęczek koperku
- pęczek zielonej cebulki (nowalijka) lub sam szczypiorek
- przyprawy: sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki należy ugotować (ok. 30–40 min), obrać ze skórki i zetrzeć na tarce,
- Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce,
- Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy białka od żółtek
- Koperek i zieloną cebulkę drobno siekamy
- Żółtka rozcieramy z solą, dodajemy ugotowane, starte buraki i mieszamy.
- Następnie dodajemy posiekany szczypior i ogórki.
- Stopniowo wlewamy śmietanę i kefir, całość należy dokładnie wymieszać.
- Na końcu dodajemy koperek i drobno posiekane białka. Całość nie może być rzadka.
- Tak przygotowany chłodnik odstawiamy do lodówki minimum na godzinę – najlepiej jednak smakuje na drugi dzień.
- Chłodnik litewski w tradycyjnej wersji był podawany z ziemniakami, które można posypać skwarkami ze zrumienionego boczku i polać tłuszczem. Całość posypujemy koperkiem.