Zupa migdałowa: kresowa zupa na Wigilię
2021-12-12
łatwy
20 min
4
Zupę migdałową, kresowy specjał wigilijny, można podawać na ciepło i na zimno. Słodka zupa na bazie mleka urozmaici nasz świąteczny stół i z pewnością przypadnie do gustu dzieciom. Sprawdź, jak przygotować ten kresowy przysmak.
Zamiast gorzkich migdałów możesz użyć pestek moreli albo 2 kropli spożywczego aromatu migdałowego.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa z owocami.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.
SKŁADNIKI
- 200 g migdałów słodkich
- 6 migdałów gorzkich (opcjonalnie)
- 200 g rodzynek
- 2 litry mleka
- 100 g ryżu
- 5–6 łyżek cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane migdały posiekać, utrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami mleka.
- Umyć rodzynki w ciepłej wodzie.
- Ryż ugotować na sypko.
- Masę migdałową zalać gorącym mlekiem, dodać szczyptę soli, wymieszać. Gotować na małym ogniu 15 minut.
- Do przecedzonej zupy dodać rodzynki, a gdy napęcznieją, dodać ryż.
Dlaczego warto jeść orzechy?