Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem

Zupa lasagna: sprytna pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Talerz pożywnej zupy pomidorowej z mięsem i makaronem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa lasagna to jednogarnkowe danie ze składników typowych dla tej włoskiej zapiekanki. Inaczej mówią to sprytna pomidorowa z mielonym mięsem, warzywami i makaronem. 

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny 

  • 250 g makaronu lasagna, połamanego lub łazanek

  • 300 ml przecieru pomidorowego

  • 1 puszka, 400 ml, pomidorów krojonych

  • 1 cebula

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżka mieszanki suchych ziół włoskich: tymianku, oregano, bazylii lub 3 łyżki świeżych

  • 1 listek laurowy

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 200 g serka ricotta

  • 4 łyżki startego sera żółtego mozzarella

  • 4 łyżki natki pietruszki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć do zrumienienia. 

  • Dodać pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. 

  • Dodać zioła, listek laurowy i smażyć 1 minutę. Wlać pomidory i przecier smażyć 2-4 minuty.

  • Dolać bulion warzywny i zagotować, dodać makaron. Gotować tyle minut, ile przewiduje producent użytego makaronu. 

  • Na koniec przyprawić solą i pieprzem, dodać ricottę, wymieszać.

  • Przed podaniem posypać startą mozzarellą i natką pietruszki.

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5