Zupa gyros z kurczakiem. Domowa zupa à la kebab doda energii i poprawi humor

Zupa gyros z kurczakiem. Domowa zupa à la kebab doda energii i poprawi humor
Autor: Shutterstock Aromatyczna i sycąca zupa gyros z kurczakiem ma wielu wielbicieli
łatwy
30 min
4

Domowa zupa gyros, znana także jako zupa à la kebab, to pożywne danie jednogarnkowe, pełne aromatycznych przypraw. Dzięki orientalnym dodatkom, zupa ta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków rodem z Bałkanów i Bliskiego Wschodu.

Zalety zupy gyros

Zupa gyros to sycące danie jednogarnkowe, które można przygotować w stosunkowo krótkim czasie, idealne na rodzinny obiad. Bogata w aromatyczne przyprawy, takie jak papryka, czosnek, kmin rzymski i oregano, wprowadza intensywne, orientalne smaki inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu.

Zupa gyros jest również wszechstronna – można ją wzbogacić o różnorodne warzywa, inne niż kurczak rodzaje mięsa czy dodatki, co sprawia, że łatwo dostosować ją do własnych upodobań. To także doskonałe rozwiązanie na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego.

Zupa zapożycza swą nazwę od gyros, greckiej odmiany tureckiego kebabu, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mieszance przypraw, w skład której wchodzą: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny. To właśnie dodatek tych przypraw czyni smak zupy wyjątkowym.

SKŁADNIKI

  • 600 g mięsa z udek kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1-2 pomidory
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany
  • 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu)
  • 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) lub 3 łyżeczki mieszanki przyprawy: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny
  • natka pietruszki do dekoracji
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso myjemy, kroimy w paseczki lub w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy.
  • Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin lub na noc do lodówki.
  • Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora.
  • Do garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min.
  • Zupę podajemy z natką pietruszki i  podgrzanym na suchej patelni chlebkiem pita lub lawasz.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej