Zdrowotna zupa czosnkowa na bulionie drobiowym

2021-03-29
Zdrowotna zupa czosnkowa na bulionie drobiowym
Autor: Shutterstock Esencjonalny bulion o właściwościach zdrowotnych
łatwy
45 min
4

Zupa zamiast tabletek? Ależ tak! Zupa czosnkowa polecana jest w sezonie przeziębieniowo-grypowym. Poprawia odporność, skutecznie pomaga zwalczyć infekcję. Bulion można podawać z kluskami lanymi lub kładzionymi, pyszny jest także z pulpecikami mięsnymi.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 l wody
  • 1/2 kury
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • sól, pieprz mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłukać, zalać zimną wodą dodać liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu, sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kurę przez godzinę, zbierając od czasu do czasu szumowiny.
  • W tym czasie cebulę (w łupinach) opalić nad palnikiem gazowym (nada bulionowi złocisty kolor), por opłukać, obrać marchwie, pietruszkę, seler i też opłukać.
  • Włoszczyznę dodać do bulionu, gotować około 40 minut.
  • W osobnym rondlu udusić (około 10 minut) na oliwie pokrojony na plasterki czosnek i posiekany imbir, dodać do bulionu.
  • Przed podaniem bulion przecedzić.