Zdrowotna zupa czosnkowa na bulionie drobiowym

Zdrowotna zupa czosnkowa na bulionie drobiowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Esencjonalny bulion o właściwościach zdrowotnych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa zamiast tabletek? Ależ tak! Zupa czosnkowa polecana jest w sezonie przeziębieniowo-grypowym. Poprawia odporność, skutecznie pomaga zwalczyć infekcję. Bulion można podawać z kluskami lanymi lub kładzionymi, pyszny jest także z pulpecikami mięsnymi.

Składniki

  • 1 i 1/2 l wody

  • 1/2 kury

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 cebula

  • 1/2 szklanki posiekanego czosnku

  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru

  • liść laurowy

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu czarnego

  • sól, pieprz mielony

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso opłukać, zalać zimną wodą dodać liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu, sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kurę przez godzinę, zbierając od czasu do czasu szumowiny.

  • W tym czasie cebulę (w łupinach) opalić nad palnikiem gazowym (nada bulionowi złocisty kolor), por opłukać, obrać marchwie, pietruszkę, seler i też opłukać.

  • Włoszczyznę dodać do bulionu, gotować około 40 minut.

  • W osobnym rondlu udusić (około 10 minut) na oliwie pokrojony na plasterki czosnek i posiekany imbir, dodać do bulionu.

  • Przed podaniem bulion przecedzić. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5