Wyśmienita zupa krem z pomidorów z kiełbasą i lanymi kluseczkami

Wyśmienita zupa krem z pomidorów z kiełbasą i lanymi kluseczkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycąca zupa pomidorowo-paprykowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa krem z pomidorów z kiełbasą wzbogacona o lane kluseczki to wyśmienite danie obiadowe. Można ją podać na codzienny posiłek lub na elegancki obiad w filiżankach. Lekka, pożywna i przepyszna zupa krem z pomidorów i papryki rozkocha w sobie każdego smakosza. 

Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 150 g cebuli

  • 200 g papryki czerwonej

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 60 g koncentratu pomidorowego

  • 2 jajka

  • 20 g mąki

  • 100 ml śmietany 18%

  • 100 g kiełbasy szynkowej

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • do smaku: sól, pieprz, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości, często mieszając.

  • Uduszone warzywa zmiksować lub przetrzeć. Dodać bulion i zagotować.

  • Jajka wybić, wymieszać z mąką i śmietaną na gładkie ciasto. Ciasto wlewać powoli do wrzącego wywaru, szybko mieszając trzepaczką, zagotować.

  • Do zupy dodać kiełbasę pokrojoną w paseczki i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2