Kapuśniak ze słodkiej kapusty na żeberkach

2021-03-29
Kapuśniak ze słodkiej kapusty na żeberkach
Autor: Shutterstock Pożywna zupa na chłodniejsze dni doda energii każdemu
łatwy
30 min
4

Kapuśniak ze słodkiej kapusty na wieprzowych żeberkach to sycąca zupa z mięsną wkładką. Tak pożywna zupa nakarmi głodnych w chłodniejsze dni. Dodatek kminku zrównoważy smak kapusty. Dodatkowo kminek reguluje pracę układu pokarmowego. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 500 g kapusty białej
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • pół szklanki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny: pietruszki lub szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do bulionu dodać pokrojone na porcje żeberka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 30 minut.
  • Dodać pokrojone na plasterki marchewkę i pietruszkę, gotować jeszcze 10 minut. 
  • Dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki i kminek.
  • Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut.
  • Obrać mięso z kości i pokroić lub pozostawić do obgryzienia. 
  • Zaprawić śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną zieleniną.