Wyborny kapuśniak ze słodkiej kapusty na żeberkach

Wyborny kapuśniak ze słodkiej kapusty na żeberkach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywna zupa na chłodniejsze dni doda energii każdemu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kapuśniak ze słodkiej kapusty na wieprzowych żeberkach to sycąca zupa z mięsną wkładką. Tak pożywna zupa nakarmi głodnych w chłodniejsze dni. Dodatek kminku zrównoważy smak kapusty. Dodatkowo kminek reguluje pracę układu pokarmowego. 

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 500 g kapusty białej

  • 3-4 średnie ziemniaki

  • 0,5 łyżeczki kminku

  • pół szklanki śmietany

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka posiekanej zieleniny: pietruszki lub szczypiorku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do bulionu dodać pokrojone na porcje żeberka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować 30 minut.

  • Dodać pokrojone na plasterki marchewkę i pietruszkę, gotować jeszcze 10 minut. 

  • Dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki i kminek.

  • Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut.

  • Obrać mięso z kości i pokroić lub pozostawić do obgryzienia. 

  • Zaprawić śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną zieleniną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5