Ucha - rosyjska zupa rybna - sprawdzony przepis
Zupa rybna w niektórych regionach Polski podawana jest na Wigilię. Ale zupa rybna bywa także przyrządzana w okresie postu i kiedy zależy nam na lekkim, smacznym, dietetycznym jedzeniu. Jedną z ciekawszych jest ucha - rosyjski pomysł na zupę rybną!
Ucha - zupa rybna według Rosjan
Zupę rybną można przygotować z jednego gatunku ryb albo wykorzystać kilka gatunków, łącząc ze sobą ryby słodkowodne i morskie.
Można też przyrządzić ją gotując tylko głowy (bez oczu i skrzeli), kręgosłupy i płetwy, czyli to, co pozostało po oddzieleniu filetów (użytych, np. do galarety). Wtedy wywar gotuje się długo, około 45 minut, na bardzo małym ogniu. Dodaje się do niego włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie, doprawia solą i pieprzem. Wywar trzeba przecedzić.
Jeśli zupę przyrządza się tylko z mięsa ryb, wywar warzywny trzeba przyrządzić wcześniej. Można także wykorzystać wywar robiony na "rybnych resztkach" i w nim gotować mięso ryb. Zupa nie wymaga długiego gotowania. Już po 12-15 minutach mięso jest miękkie, po tym czasie mogłoby się rozgotować.
Gdy przyrządzamy zupę z kilku gatunków ryb, warto znać czas gotowania poszczególnych gatunków i zacząć od tych ryb, które gotują się dłużej. Jedną z najbardziej znanych i najsmaczniejszych zup rybnych jest rosyjska zupa - ucha
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Małe ryby sprawić, pokroić na kawałki.
- Włoszczyznę obrać, wrzucić do 1 i 1/2 litra wrzątku.
- Cebulę obrać i dodać do włoszczyzny razem z przyprawami, gotować 45 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Przecedzić wywar do drugiego garnka.
- Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, starannie oczyścić z ości, włożyć do gorącego wywaru i gotować 15 minut.
- Zupę doprawić, zagotować.
- Cytrynę wyszorować, pokroić w półplasterki.
- Zupę rozlać do miseczek, posypać zieleniną, udekorować cytryną. (Jakie zioła pasują do ryb? Sprawdź tutaj).
- Podawać ze świeżym pieczywem.