Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem jest  bardzo łatwa do przygotowania i ma bogaty smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj przepis na tajską zupę kokosową z kurczakiem  - klasyczne danie kuchni tajskiej. Mleko kokosowe doskonale komponuje się ze smakiem piersi z kurczaka, nadając mięsu delikatny, mleczny smak. Tajska zupa kokosowa najlepiej smakuje z dzikim ryżem, możesz dodać także plasterki imbiru. Podajemy przepis. 

Składniki

  • 1 litr mleka kokosowego

  • 1 pierś z kurczaka

  • 2 szklanki wody

  • limonka

  • 3 łyżki pasty Tom Ka

  • 3 ząbki czosnku

  • świeża kolendra

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko kokosowe podgrzej na małym ogniu.

  • Piersi z kurczaka pokrój w drobną kostkę i wrzuć je do gotującego się mleka.

  • Następnie dodaj wodę. Jej ilość dostosuj według swojego uznania do gęstości zupy.

  • Dodaj trzy płaskie łyżki pasty Tom Ka oraz rozgniecione wcześniej ząbki czosnku i połówkę limonki. Całość przypraw posiekaną kolendrą.

  • Tak doprawioną zupę gotuj przez kilka minut. Możesz ją podać z dzikim ryżem. 

Ocena: 5