Pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem: sprytny przepis na danie jednogarnkowe

Pomidorowa z mielonym mięsem i makaronem: sprytny przepis na danie jednogarnkowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Za każdym napełnieniem łyżki natrafiamy na nitki, duży makaron na lazanię, kolanka albo zabawne zwierzątka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidorowa z mielonymi mięsem i makaronem to sprytny przepis na sycące danie jednogarnkowe. W tej zupie zakocha się cała wasza rodzina. Mięsna wkładka, głęboki smak oraz pyszny makaron wzmocnią każdego. W tym przepisie możecie wykorzystać resztki makaronów, jakie zostają na dnie torebek lub pudełek. My nigdy takich resztek nie wyrzucamy, tylko zbieramy, aby wykorzystać je w tej pysznej zupie. 

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny

  • 2 łyżki oleju

  • 1,5 l rosołu wołowego

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki brązowego cukru

  • 1 łyżka włoskich ziół: oregano, bazylii, tymianku

  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

  • 2 szklanki suchego makaronu, np. różnych rodzai, resztek z dna pudełka

  • sól i pieprz do smaku

  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, dodać mięso i zrumienić.

  • Wlać rosół oraz dodać krojone pomidory i koncentrat. Dodać cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 8 minut.

  • Dodać suchy makaron i gotować jeszcze 15 minut.

  • Rozlać do talerzy i posypać natką pietruszki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5