Serowa zupa pieczarkowa z grzankami: rozgrzewająca i pyszna

Serowa zupa pieczarkowa z grzankami: rozgrzewająca i pyszna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Serowa zupa pieczarkowa jest obłędnie kremowa i przepyszna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Serowa zupa pieczarkowa z grzankami syci i rozgrzewa. Przepyszna zupa jest łatwa w przygotowaniu i stosunkowo tania. 

Składniki

  • 1 cebula

  • 500 g pieczarek

  • 50 g masła

  • 1,5 l wody

  • 200 g sera topionego

  • 1 łyżeczka tymianku  suszonego

  • 30 g masła

  • 200 g bułki paryskiej, świeżej

  • 30 ml oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzać patelnię, dodać masło, a gdy się stopi, dodać pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut.

  • Dodać cienko pokrojone pieczarki. Smażyć 15 minut na małym ogniu. Na koniec posolić do smaku.

  • W garnku zagotować 1,5 l wody, dodać topiony ser, tymianek i wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 2-4 minuty.

  • Do wrzątku dodać zawartość patelni, czyli usmażoną cebulę i pieczarki. Gotować 2-4 minuty. Można 2 łyżki pieczarek zostawić do dekoracji zupy. 

  • Zdjąć z ognia. Dodać masło, świeżo zmielony pieprz i zupę zmiksować za pomocą blendera.

  • Podawać ze smażonymi pieczarkami i grzankami przygotowanymi w następujący sposób: bułkę pokroić w kostkę, wyłożyć na blachę do pieczenia, polać olejem i wymieszać; wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 5-7 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5