Doskonała zupa z maślaków

Doskonała zupa z maślaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa z maślaków jest po prostu pyszna. Maślaki, leśne grzyby, są pełne smaku. Ich jedyna wada, to skórka wydzielająca śluz, którą trzeba usunąć przed gotowaniem. W inny przypadku zupa będzie pełna twardych i nieapetycznych skórek.

Składniki

  • 1,5 l rosołu drobiowego

  • 500 g grzybów maślaków

  • 100 g cebuli

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • 250 g ziemniaków

  • 6-8 dag drobnego makaronu

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, usunąć skórkę z kapelusza, opłukać, pokrajać w paseczki. 

  • Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać do niej grzyby i dusić do miękkości pod przykryciem, a na koniec oprószyć mąką.

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, wsypać do wywaru i gotować.

  • Gdy ziemniaki będą prawię miękkie, dodać do nich przygotowane grzyby oraz makaron. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu. 

  • Przed podaniem doprawić do smaku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5