Kuchnia francuska - przepisy na ziemniaki

2016-07-27 10:24

Jak się okazuje, nie tylko Polacy gustują w ziemniakach, bo w kuchni francuskiej jest również wiele przepisów ich przyrządzania. Czy ziemniaki w stylu francuskim są smaczniejsze od tych według naszych przepisów? Przekonajcie się sami.

kuchnia-francuska-na-ile-sposobow-mozna-podac-ziemniaki.jpg
Autor: pixabay.com Ziemniaki z mięsem

Wszystkie przepisy zawierają proporcje na 1 kg ziemniaków

Ziemniaki po lyońsku

Obieramy ziemniaki, płuczemy i kroimy na cienkie plasterki.

Suszymy je na ścierce lub papierowym ręczniku.

Kroimy 4 cebule na drobną kostkę i przesmażamy ją na smalcu.

Dodajemy do cebuli ziemniaki i przekładamy do naczynia do zapiekania, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu układamy grudki masła, przykrywamy folią lub przykrywką.

Pieczemy ziemniaki minimum 1 godzinę, pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie, żeby ziemniaki zarumieniły się.

Podajemy je posypane natką pietruszki jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. 

Ziemniaki po normandzku

Ziemniaki po sabaudzku

Kroimy 1 cebulę w drobną kostkę i przesmażamy ją na maśle bez rumienienia.

Dodajemy do niej 15 dkg pokrojonego w kostkę boczku, następnie obrane ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry.

Chwilę smażymy.

Danie zalewamy 1 szklanką gorącego bulionu wymieszanego ze szklanką mleka.

Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia płynu, trzeba co jakiś czas wstrząsnąć garnkiem.

Takie ziemniaki najlepiej smakują z sadzonymi jajkami.

Ziemniaki po prowansalsku

Jedną dużą cebulę siekamy na drobno i przesmażamy na maśle.

Dodajemy do niej obrane ziemniaki pokrojone w plastry i smażymy aż zmiękną.

Następnie przekładany je naczynia żaroodpornego, solimy, posypujemy żółtym startym serem (10 dkg powinno wystarczyć), zalewamy 2 szklankami bulionu i zagotowujemy na małym ogniu.

Wkładamy naczynie do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż do wchłonięcia się płynu i zrumienienia ziemniaków. 

Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę, trzeba je potem osuszyć.

Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią ziemniaki.

Smażymy je kilka minut na dużym ogniu, w międzyczasie dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku i łyżkę świeżego posiekanego tymianku. Zmniejszamy temperaturę pieczenia. Po zmniejszeniu ognia trzeba od czasu do czasu wstrząsnąć patelnią.

Po około 15 minutach doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem.

Takie ziemniaki Francuzi podają się do mięsa, a najlepiej pasują do baraniny.