Kuchnia francuska - przepisy na ziemniaki

Kuchnia francuska - przepisy na ziemniaki

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Ziemniaki z mięsem

Jak się okazuje, nie tylko Polacy gustują w ziemniakach, bo w kuchni francuskiej jest również wiele przepisów ich przyrządzania. Czy ziemniaki w stylu francuskim są smaczniejsze od tych według naszych przepisów? Przekonajcie się sami.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obieramy ziemniaki, płuczemy i kroimy na cienkie plasterki.

  • Suszymy je na ścierce lub papierowym ręczniku.

  • Kroimy 4 cebule na drobną kostkę i przesmażamy ją na smalcu.

  • Dodajemy do cebuli ziemniaki i przekładamy do naczynia do zapiekania, doprawiamy solą i pieprzem, na wierzchu układamy grudki masła, przykrywamy folią lub przykrywką.

  • Pieczemy ziemniaki minimum 1 godzinę, pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie, żeby ziemniaki zarumieniły się.

  • Podajemy je posypane natką pietruszki jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kroimy 1 cebulę w drobną kostkę i przesmażamy ją na maśle bez rumienienia.

  • Dodajemy do niej 15 dkg pokrojonego w kostkę boczku, następnie obrane ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry.

  • Chwilę smażymy.

  • Danie zalewamy 1 szklanką gorącego bulionu wymieszanego ze szklanką mleka.

  • Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i gotujemy na małym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia płynu, trzeba co jakiś czas wstrząsnąć garnkiem.

  • Takie ziemniaki najlepiej smakują z sadzonymi jajkami.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jedną dużą cebulę siekamy na drobno i przesmażamy na maśle.

  • Dodajemy do niej obrane ziemniaki pokrojone w plastry i smażymy aż zmiękną.

  • Następnie przekładany je naczynia żaroodpornego, solimy, posypujemy żółtym startym serem (10 dkg powinno wystarczyć), zalewamy 2 szklankami bulionu i zagotowujemy na małym ogniu.

  • Wkładamy naczynie do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż do wchłonięcia się płynu i zrumienienia ziemniaków. 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę, trzeba je potem osuszyć.

  • Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią ziemniaki.

  • Smażymy je kilka minut na dużym ogniu, w międzyczasie dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku i łyżkę świeżego posiekanego tymianku. Zmniejszamy temperaturę pieczenia. Po zmniejszeniu ognia trzeba od czasu do czasu wstrząsnąć patelnią.

  • Po około 15 minutach doprawiamy ziemniaki solą i pieprzem.

  • Takie ziemniaki Francuzi podają się do mięsa, a najlepiej pasują do baraniny.

Ocena: 0