Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i porami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pomysł na kolację? Poznaj nasz przepis na zapiekankę z porów i mięsa. To sycące danie jest bardzo proste w wykonaniu. Zawsze się udaje i zawsze smakuje.
SKŁADNIKI
- 3-4 obranych, średnich ziemniaków
- 200 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowo-wołowego
- 2 duże pory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- pieprz i sól
- siekana natka pietruszki - około 2 łyżek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokrój w plasterki.
- Pora dokładnie obierz z zielonych liści i pozostaw jedynie białe łodygi. Dokładnie je opłucz i pokrój na poprzeczne kawałki długości około 2-3 cm.
- Uduś pora w łyżce oliwy. Wymieszaj pory z ziemniakami i z mięsem wieprzowo-wołowym. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Zalej wszystko niewielką ilością gorącej wody - tak, by powstała masa - i duś około 30 minut. Staraj się uzupełniać wodę, tak aby zapiekanka nie była zbyt sucha.
- Gdy ziemniaki zmiękną, zalej gorącą potrawę śmietaną, zamieszaj i umieść w naczyniu żaroodpornym.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C i zapiekaj 10 minut. Po wyjęciu możesz posypać danie siekaną pietruszką.