Zapiekanka z pierożków tortellini - jak zrobić?

2021-03-29
obiad-dla-zabieganych-zapiekanka-z-gotowych-pierozkow-tortellini.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pierożki tortellini - doskonały składnik rozmaitych potraw.
łatwy
15 min
4

Nie masz pomysłu ani czasu na obiad? Polecamy zapiekankę z gotowych pierożków tortellini. Danie będzie pikantniejsze, jeżeli do jego przyrządzenia użyjemy tortellini z grzybami. Sprawdź, jak ją zrobić.

ZOBACZ TEŻ, jak inaczej wykorzystać pierożki tortellini do zapiekania:

SKŁADNIKI

  • 400 g tortellini
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • mała cebula
  • 400 g pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka kurkumy
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortellini wrzucić na posolony wrzątek, gotować przez 15 minut.
  • Odcedzić wyłożyć do miski, dodać 2 łyżki masła i ser, wymieszać.
  • Cebulę obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić.
  • 3 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić cebulę i pomidory. Dodać kurkumę, sól i pieprz do smaku, dusić, mieszając przez 5 minut.
  • Blaszkę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem.
  • Wyłożyć połowę pierożków, na wierzchu polać z sosem pomidorowym, przykryć pozostałymi pierożkami, ugnieść.
  • Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni. Danie wyłożyć na ogrzany półmisek, udekorować natką pietruszki.