Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu

2021-03-29
kasza gryczana 2
Autor: Shutterstock Kasza gryczana jest smacznym składnikiem zapiekanek
łatwy
40 min
4

Kasza gryczana nadaje się do wielu potraw, także jaki składnik zapiekanek. Proponujemy wypróbować przepis na zapiekankę z kaszy gryczanej i twarogu - apetyczne, a zarazem bardzo sycące i zdrowe danie na obiad lub kolację. Zapiekankę z kaszy gryczanej warto okrasić jakimś ożywczym akcentem, np. świeżym szczypiorkiem lub koperkiem. 

SKŁADNIKI

  • 40 dag kaszy gryczanej lub krakowskiej
  • 30 dag sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • łyżka posiekanego koperku i pietruszki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę gryczaną lub krakowską przed ugotowaniem trzeba dobrze przepłukać. Po przepłukaniu wrzucamy ją na gotującą się wodę, której pod względem objętości powinno być 1,5 raza tyle, co kaszy (dlatego 40 dag kaszy odmierzamy szklanką).
  • Dodajemy łyżkę masła. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wsiąknie prawie cała woda.
  • Następnie wstawiamy garnek do piekarnika ok. 150 stopni C. Miękką kaszę wystawiamy z piekarnika. Musi się przestudzić.
  • Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i układamy równo połowę porcji kaszy (lekko ugniatamy).
  • Na kaszę wykładamy warstwę sera utartego ze szczyptą soli i 1 żółtkiem. Przykrywamy resztą kaszy. Wyrównujemy.
  • Zalewamy śmietaną rozmieszaną z drugim żółtkiem i doprawioną solą i pieprzem.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (około 180 st.) i zapiekamy przez 20 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę posiekaną zieleniną.