Wieprzowina z ziemniakami zapiekana pod majonezem

2021-03-29
Wieprzowina z ziemniakami zapiekana pod majonezem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Wieprzowina z ziemniakami zapiekana pod majonezem to łatwe danie obiadowe. Przygotowując go warto zwrócić uwagą, aby cienko pokroić ziemniaki, wtedy lepiej się zapieką. Mięso, uwierzcie, będzie się rozpływać w ustach. 

SKŁADNIKI

  • 300 g wieprzowiny, mięsa z szynki lub łopatki
  • 6-8 ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 100 g żółtego sera, startego
  • 100 ml majonezu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.
  • Wieprzowinę pokroić na plastry grubości 1 cm i lekko zbić je tłuczkiem do mięsa.
  • Cebulę pokroić na półtalarki.
  • Formę do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć ziemniaki, lekko je posolić i popieprzyć.
  • Na ziemniakach ułożyć mięso, znowu lekko posolić i popieprzyć.
  • Ułożyć warstwę cebuli i posmarować majonezem. Wierzch posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 40-50 minut.