Wieprzowina z ziemniakami zapiekana pod majonezem

Wieprzowina z ziemniakami zapiekana pod majonezem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowina z ziemniakami zapiekana pod majonezem to łatwe danie obiadowe. Przygotowując go warto zwrócić uwagą, aby cienko pokroić ziemniaki, wtedy lepiej się zapieką. Mięso, uwierzcie, będzie się rozpływać w ustach. 

Składniki

  • 300 g wieprzowiny, mięsa z szynki lub łopatki

  • 6-8 ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 100 g żółtego sera, startego

  • 100 ml majonezu

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki.

  • Wieprzowinę pokroić na plastry grubości 1 cm i lekko zbić je tłuczkiem do mięsa.

  • Cebulę pokroić na półtalarki.

  • Formę do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć ziemniaki, lekko je posolić i popieprzyć.

  • Na ziemniakach ułożyć mięso, znowu lekko posolić i popieprzyć.

  • Ułożyć warstwę cebuli i posmarować majonezem. Wierzch posypać tartym serem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 40-50 minut.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Kup online

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5