Grecka musaka: przepis

2021-03-29
Grecka musaka: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Musaka to zdrowe, choć kaloryczne danie - warto ją jeść ze względu na prozdrowotne walory bakłażana
łatwy
50 min
4

Musaka to grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa z sosem pomidorowym. Warto ją przygotowywać od czasu do czasu, bo bakłażan obniża poziom złego cholesterolu, zawiera substancje, które neutralizują szkodliwy wpływ bogatych w cholesterol składników (mięso, ser). Błonnika ma o połowę więcej niż np. jabłka!

 

SKŁADNIKI

  • 3 bakłażany (80 dag)
  • 1/2 kg pomidorów
  • 1 spora cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 kg mięsa mielonego (drobiowego)
  • 100 ml oliwy
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 5 dag tartego parmezanu
  • łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki cynamonu
  • po łyżce masła i mąki
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokrój w plastry 1/2 cm, posól i odstaw. Gdy zaczną puszczać sok, osusz je papierowym ręcznikiem i podsmaż na połowie oliwy na złoto.
  • Na drugiej patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, wymieszaj z mięsem, usmaż.
  • Wlej wino, dodaj pokrojone w plastry pomidory. Przypraw solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Duś pod przykryciem 15 minut.
  • W rondelku rozpuść masło, mieszając, wsyp mąkę. Gdy lekko ściemnieje, wlej zimne mleko, mieszając, podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
  • W natłuszczonej brytfannie ułóż warstwy bakłażana i mięsa.
  • Na wierzchu połóż plastry bakłażana, zalej sosem, posyp serem. Zapiekaj 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.