Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków

Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekankę z cukinii z mięsnym sosem pomidorowym i ziemniakami przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Genialna zapiekanka z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków smakuje wszystkim. Prosta i łatwa w przygotowaniu. Zapiekanka ma tę zaletę, że wszystko wrzucasz do piekarnika i już nie musisz sobie zawracać nią głowy. Przynajmniej przez najbliższe 40 minut. Zapiekanka z cukinii, pomidorowego sosu mięsnego w stylu bolognese i ziemniaków ma tylko jedną wadę - znika z talerzy w oka mgnieniu. Pyszności!

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 cukinie

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 300 ml przecieru pomidorowego

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • 2 łyżeczki bazylii suszonej lub świeżej

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

  • cukier i sól do smaku

  • 100 g startego żółtego sera

  • 2 łyżki posiekanej zieleniny: szczypiorku, natki pietruszki, liści bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, pokroić na grubsze plasterki, wrzucić razem z 2 ząbkami czosnku do osolonego wrzątku i podgotować. Ziemniaki powinny być prawie ugotowane, ale nie rozgotowane. 

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, smażyć do zeszklenia. Dodać mielone mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając. Dodać przecier pomidorowy i pół szklanki wody oraz przyprawy. Zagotować, przyprawić cukrem i solą. 

  • Duże naczynie do zapiekania posmarować olejem. Na dnie ułożyć plastry ziemniaków, na nich sos pomidorowy, połowę startego sera, plastry cukinii i posypać pozostałym serem oraz posiekaną zieleniną.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 40 minut. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6