Pikantne kruche ciasteczka - przepis na ciasteczka do piwa, wina, dipów

2021-03-29
Pikantne kruche ciasteczka - przepis na ciasteczka do piwa, wina, dipów
Autor: Shutterstock Pikantne kruche ciasteczka można posypać ulubionymi ziołami, prażonymi orzeszkami lub ziarnami.
łatwy
25 min
4

Pikantne kruche ciasteczka to doskonały dodatek do  imprezowych napojów a także do dipów, serów, sosów. Sprawdzą się zamiast czipsów, chrupek i  innych mniej zdrowych przekąsek, pełnych konserwantów. Polecamy nasz sprawdzony, stary przepis!

 

Poznaj przepisy na inne wytrawne wypieki:

Niemiecki placek cebulowy - idealny dodatek do młodego wina

Tarta ze szpinakiem i serem feta - przepis Ewy Wachowicz

Chlebek pizza: przepis na chleb nadziewany dodatkami do pizzy

 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7-8 plasterków drobno pokrojonej wędzonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać masło i dokładnie posiekać.
  • Rozbić 2 jajka, połączyć ze śmietaną i dodać do mąki z masłem.
  • Usmażyć wędzonkę na mocnym ogniu - do zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Tłuszcz odlać, a skwarki, po wystudzeniu, dodać do ciasta. Zagnieść, uformować w wałek  o średnicy  5 cm i odłożyć do lodówki na 2 godziny.
  • Po wyjęciu odcinać z wałka niezbyt grube krążki i układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
  • Z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180ºC na złoty kolor (nie dłużej niż 15 minut).