Pieczarkowy suflet z serem - idealna przekąska

2021-03-29
Pieczarkowy  suflet z serem -  idealna przekąska
Autor: Shutterstock Suflet z pieczarek i sera to doskonała ciepła przekąska
średni
30 min
4

Pieczarkowy suflet z serem to idealna przekąska na rodzinną lub proszoną kolację. Wywoła zachwyt u biesiadników, choć jego przygotowania wymaga nieco wprawy. Niemniej same składniki są niedrogie i łatwo dostępne, więc serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg pieczarek
  • 20 dag sera, np. gouda
  • 4 jajka
  • 3 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 1/4 l mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki  drobno pokroić, przesmażyć na łyżeczce oleju do odparowania wody.
  • Oddzielić żółtka od białek. Formy (lub foremki) do sufletów wysmarować olejem.
  • Piekarnik  nagrzać do 180ºC.
  • Resztę masła roztopić, oprószyć mąką, mieszać aż do uzyskania kulki ciasta. Dodawać stopniowo mleko,cały czas mieszając doprowadzić do  zagęszczenia.
  • Dodać żółtka, starty na tarce ser, pieczarki i gałkę muszkatołową. Posolić, dodać pieprz i długo mieszać.
  • Białka ubić na sztywno i połączyć je delikatnie z przygotowaną masą. Całość przenieść do formy i piec ok. 30 minut, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia.
  • Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.