Pieczarkowy suflet z serem - idealna przekąska

Pieczarkowy  suflet z serem -  idealna przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Suflet z pieczarek i sera to doskonała ciepła przekąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczarkowy suflet z serem to idealna przekąska na rodzinną lub proszoną kolację. Wywoła zachwyt u biesiadników, choć jego przygotowania wymaga nieco wprawy. Niemniej same składniki są niedrogie i łatwo dostępne, więc serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego przepisu.

Składniki

  • 1/2 kg pieczarek

  • 20 dag sera, np. gouda

  • 4 jajka

  • 3 dag masła

  • 3 dag mąki

  • 1/4 l mleka

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 2 łyżeczki oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczarki  drobno pokroić, przesmażyć na łyżeczce oleju do odparowania wody.

  • Oddzielić żółtka od białek. Formy (lub foremki) do sufletów wysmarować olejem.

  • Piekarnik  nagrzać do 180ºC.

  • Resztę masła roztopić, oprószyć mąką, mieszać aż do uzyskania kulki ciasta. Dodawać stopniowo mleko,cały czas mieszając doprowadzić do  zagęszczenia.

  • Dodać żółtka, starty na tarce ser, pieczarki i gałkę muszkatołową. Posolić, dodać pieprz i długo mieszać.

  • Białka ubić na sztywno i połączyć je delikatnie z przygotowaną masą. Całość przenieść do formy i piec ok. 30 minut, nie otwierając drzwiczek podczas pieczenia.

  • Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5