Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Paszteciki drożdżowe nadziewane kapustą i pieczarkami to może być hit świątecznego stołu. Mięciutkie i ciepłe bułeczki z kapustą idealnie smakują z czerwonym barszczem. Idealne na świąteczny lub imprezowy stół. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitym paszteciki z kapustą i grzybami. Oto sprawdzony przepis!
Dowiedz się, jak przygotować perfekcyjne ciasto drożdżowe: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- sól
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek mleka
- Farsz:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek suszonych
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz
- 1 łyżki tartej bułki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem i wlać do naczynia z mąką. Dodać jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić, aby lekko podrosło.
- Ugotować kapustę, odcedzić, usmażyć drobno pokrojone pieczarki, dodać do kapusty. Dodać troszkę tłuszczu, przyprawić do smaku.
- Rozwałkować wyrośnięte ciasto, na okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Następnie powycinać nożem od środka placka trójkąty.
- Na każdy trójkąt nałożyć lekko ostudzony farsz. Zawijać od grubszej strony. Układać na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze.
- Wierzch pasztecików posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 20 minut na złoty kolor.