Szparagi z bułką tartą - najprostszy przepis na danie obiadowe ze szparagów

2021-03-29
Przepis na szparagi: SZPARAGI wiosenne z ZIEMNAKAMI
Autor: Shutterstock Szparagi z bułką tartą
łatwy
15 min
4

Szparagi z bułką tartą, zwane też à la polonaise, to pyszne danie bezmięsne. Możemy dodać do nich ziemniaki, kotlet lub jajko sadzone i dostaniemy pełne wiosenne danie obiadowe.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek szparagów
  • 6 średnich młodych  ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka koperku (jeśli mały pęczek, to cały)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi czyścimy, obcinamy końcówki i gotujemy główkami do góry 10-15 min. W tym samym czasie gotujemy obrane ziemniaki, w całości.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i krótko smażymy na nim bułkę tartą.
  • Szparagi i ziemniaki odcedzamy, wykładamy na talerz. Szparagi polewamy masłem z bułką, kroimy koper i posypujemy nim ziemniaki.
  • Można jeść same lub podawać do mięs.