Cukiniowe placki z piekarnika

Cukiniowe placki z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne placki z cukinii, łatwe bo z piekarnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cukiniowe placki z piekarnika to łatwy sposób na pyszną i lekką przekąskę z letniego warzywa. Nie trzeba ich smażyć, nie nasiąkają tłuszczem. Są lekkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Po prostu najlepsze placki z cukinii! 

Składniki

  • 2 średnie zielone cukinie, 500 g

  • 60 g parmezanu startego

  • 60 g mąki pszennej

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1 duże jajko

  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany drobno

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na sitko lub do durszlaka, posypać solą i pozostawić na 30 minut, aby odciekł nadmiar wilgoci.

  • Cukinię odcisnąć, przełożyć do miski, dodać starty parmezan i mąkę, rozmącone jajko, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz pokrojony szczypiorek. Popieprzyć do smaku. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem lub pergaminem kłaść łyżką porcje placków. 

  • Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C z funkcją termoobiegu. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6