Jak zrobić gołąbki bez mięsa? Przepis nie tylko dla wegetarian

2021-03-29
jak_zrobic_golabki_bez_miesa.jpg
Autor: Shutterstock Farsz gołąbków wegetariańskich przygotowujemy z ryżu, orzechów, papryki i grzybów
średni
45 min
4

Gołąbki bez mięsa są świetnym rozwiązaniem, jeśli jesteś na diecie albo nie przepadasz za mięsem. Smakują tak samo dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne. Zawierają też mniej kalorii. Poznaj przepis na pyszne gołąbki wegetariańskie.

SKŁADNIKI

  • 10 zielonych liści kapusty do gołąbków plus kilka do wyłożenia rondla
  • 2 szklanki gotowanego ryżu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 0,5 szklanki posiekanej zielonej papryki
  • 0,5 szklanki pokrojonych grzybów
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  
  • sos pomidorowy:
  • 1,5 szklanki pomidorów
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • ziele angielskie do smaku
  • listek laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sparz liście kapusty.
  • Przygotuj farsz z pozostałych składników. Napełnij nim każdy liści. W zależności od wielkości liści dawaj tyle nadzienia, by móc swobodnie zwijać rolki. Zawiń końce, by farsz nie wyciekał podczas gotowania.
  • Lekko nasmaruj rondel tłuszczem. Połóż kilka liści kapusty na dno rondla, ułóż na nich gołąbki, zalej odrobiną wody i gotuj pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Aby gołąbki się nie przypaliły, od czasu do czasu możesz wlać do garnka odrobinę gorącej wody.
  • Przygotuj sos. Pomidory obierz ze skórki, pokrój na małe kawałki i przetrzyj przez sito. Zmiksuj w blenderze z pozostałymi składnikami. Przelej do garnka, dorzuć listek laurowy i ziele angielskie. Zagotuj.