Zupa z dyni z pomidorami: sprawdzony, stary przepis na lekkostrawną zupę

Zupa z dyni z pomidorami: sprawdzony, stary przepis na lekkostrawną zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z dyni i pomidorów, na warzywnym wywarze jest sycąca, ale lekkostrawna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z dyni z pomidorami jest  lekkostrawna, delikatna, a jaj smak podkręcony  lekko kwaskowatymi pomidorami ciekawszy niż zwykłej zupy dyniowej. Ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa i duża dostawa potrzebnych składników odżywczych!

Składniki

  • 0,5 kg dyni

  • 3 szklanki wywaru z warzyw

  • 1 łyżka masła

  • 1 szklanka przecieru ze świeżych pomidorów

  • 0,5 szklanki śmietanki

  • 3 łyżki posiekanej natki

  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię (bez skóry i pestek) pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzącego wywaru  i dodać 0,5 łyżki masła. Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować.

  • Tak przygotowaną dynię połączyć z resztą wywaru i przecierem pomidorowym, dodać resztę masła, śmietankę. Przyprawić do smaku  solą i cukrem.  Zagotować.

  • Zupę podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub drobnymi kluseczkami, posypaną natką pietruszki.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3