Zupa z dyni z pomidorami: sprawdzony, stary przepis na lekkostrawną zupę

2021-03-29
Zupa z dyni z pomidorami: sprawdzony, stary przepis na lekkostrawną zupę
Autor: Shutterstock Zupa z dyni i pomidorów, na warzywnym wywarze jest sycąca, ale lekkostrawna
łatwy
30 min
4

Zupa z dyni z pomidorami jest  lekkostrawna, delikatna, a jaj smak podkręcony  lekko kwaskowatymi pomidorami ciekawszy niż zwykłej zupy dyniowej. Ta zupa to prawdziwa bomba witaminowa i duża dostawa potrzebnych składników odżywczych!

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg dyni
  • 3 szklanki wywaru z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka przecieru ze świeżych pomidorów
  • 0,5 szklanki śmietanki
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię (bez skóry i pestek) pokroić w kostkę, zalać szklanką wrzącego wywaru  i dodać 0,5 łyżki masła. Ugotować do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
  • Tak przygotowaną dynię połączyć z resztą wywaru i przecierem pomidorowym, dodać resztę masła, śmietankę. Przyprawić do smaku  solą i cukrem.  Zagotować.
  • Zupę podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub drobnymi kluseczkami, posypaną natką pietruszki.