Zupa selerowo-jabłkowa - smakowita dawka zdrowia

2021-03-29
Zupa selerowo-jabłkowa - smakowita dawka zdrowia
Autor: Shutterstock Zupa selerowo-jabłkowa to  smakowita i oryginalna porcja witamin i ciepła
łatwy
30 min
4

Zupa selerowo-jabłkowa to znakomite połączenie smaków - słodkiego selera i winnych jabłek, delikatnej śmietany  i podkręcających smaki przypraw. Znakomita i łatwa do przygotowania, niedroga i  z łatwo dostępnych składników - czego trzeba więcej?

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 40 dag selera korzeniowego
  • 40 dag winnych jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 4 szklanki bulionu  drobiowego
  • pół szklanki śmietany
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej i otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane selery i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. W garnku stopić masło, przesmażyć na nim jabłka z selerem.
  • Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, gałką i skórką z cytryny.
  • Śmietanę, mąkę ziemniaczaną i  wino wymieszać, wlać do zupy, zagotować mieszając, aż zupa zgęstnieje.
  • Przed podaniem posypać natką.