Zupa selerowo-jabłkowa - smakowita dawka zdrowia

Zupa selerowo-jabłkowa - smakowita dawka zdrowia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa selerowo-jabłkowa to  smakowita i oryginalna porcja witamin i ciepła

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa selerowo-jabłkowa to znakomite połączenie smaków - słodkiego selera i winnych jabłek, delikatnej śmietany  i podkręcających smaki przypraw. Znakomita i łatwa do przygotowania, niedroga i  z łatwo dostępnych składników - czego trzeba więcej?

Składniki

  • 40 dag selera korzeniowego

  • 40 dag winnych jabłek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 4 łyżki masła

  • 4 szklanki bulionu  drobiowego

  • pół szklanki śmietany

  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szczypta pieprzu

  • szczypta gałki muszkatołowej i otartej skórki z cytryny

  • 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane selery i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. W garnku stopić masło, przesmażyć na nim jabłka z selerem.

  • Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, gałką i skórką z cytryny.

  • Śmietanę, mąkę ziemniaczaną i  wino wymieszać, wlać do zupy, zagotować mieszając, aż zupa zgęstnieje.

  • Przed podaniem posypać natką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5