Zupa krem z topinamburu z boczkiem i żółtym serem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa krem z topinamburu z boczkiem i żółtym serem jest bardzo smaczna, pożywna i sycąca. To idealna propozycja na chłodne wieczory. Sprawdź, jak ją zrobić i wykorzystać coraz popularniejszy topinambur.
SKŁADNIKI
- 1 kg topinamburu
- 4 plasterki boczku
- 1 mała cebula
- 1 l bulionu
- 1 szklanka śmietany kremówki
- mała kostka żółtego sera
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka z bulionem włóż topinambur i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
- Na patelni z olejem usmaż boczek, a potem pokrojoną w kostkę cebulę.
- Ugotowany topinambur zdejmij z ognia i zmiksuj na gładki krem. Następnie dodaj do garnka podsmażoną cebulę i śmietanę. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw do smaku
- Zupę podawaj z pokrojonym w kostkę boczkiem i startym żółtym serem.