Zupa bieda: przepis na kartoflankę z warzywami

Zupa bieda: przepis na kartoflankę z warzywami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa bieda to pożywna kartoflanka z letnimi warzywami, najlepiej prosto z ogródka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa bieda to łatwy przepis na kartoflankę z warzywami sezonowymi. Letni zestaw w skład którego wchodzą młode marchewki, pietruszki i cukinie oraz soczyste pomidory będzie smakował każdemu. Ta lekko kwaskowa zupa o orzeźwiającym smaku idealna na południowy posiłek. Wielbiciele mogą ją zabielić śmietaną lub jogurtem. 

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 3 łyżki oleju

  • 3 ziemniaki

  • 2 pomidory

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cukinia

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę i marchewkę pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

  • Cukinię pokroić na plasterki, a następnie na 4 części. Pomidory na ósemki i jeszcze każdy na pół. 

  • Cebulę pokroić drobno, czosnek posiekać. 

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.

  • Dodać ziemniaki i smażyć 2-4 minuty.

  • Dodać marchew i pietruszkę smażyć kolejne 2-4 minuty.

  • Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

  • Dodać cukinię i pokrojone na pomidory, smażyć 1-3 minuty.

  • Zalać wszystko bulionem warzywnym i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut.

  • Podawać zupę posypaną natką pietruszki razem z pajdą chleba. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3