Wegetariański kapuśniak: smaczny i pożywny detoks dla każdego

2021-03-29
Wegetariański kapuśniak: smaczny i pożywny
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Wegetariański kapuśniak to smaczny i pożywny sposób na schudnięcie lub tylko oczyszczenie organizmu. Zupa ze słodkiej kapusty z warzywami jest prosta w przygotowaniu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 główki kapusty, zszatkowanej lub pokrojonej paseczki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mrożonych warzyw krojonych w paski: marchew, pietruszka, pasternak, seler, por
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml jogurtu (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
  • Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, oregano, koncentrat pomidorowy oraz szczyptę soli i smażyć 5 minut lub do chwili, gdy cebula zeszkli. Mieszać od czasu do czasy, aby nie przypalić czosnku.
  • Dodać krojone pomidory i bazylię, dusić 2 minuty.
  • Dodać kapustę, mieszankę warzyw i bulion warzywny, przyprawić solą i pieprzem. Zagotować i gotować jeszcze 10 minut lub do chwili, gdy warzywa będą miękkie.
  • Podawać z łyżką jogurtu.