Pożywna i gęsta kalafiorowa z żółtym serem

Pożywna i gęsta kalafiorowa z żółtym serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kalafiorową można wzbogacić smakiem zrumienionego boczku lub szynki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pożywna i gęsta zupa kalafiorowa ratuje nas przed jesienną chandrą. Zupa zagęszczona zasmażką i żółtym serem jest pełna smaku. Jej tajemnica to wstępne upieczenie kalafiora, dzięki czemu ma on wyrazisty, mniej rozwodniony smak. Bardzo łatwa do przygotowania. 

Składniki

  • 1 kalafior

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 2 łyżki masła

  • 1 cebula

  • 2 ziemniaki

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 1 marchewka

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 listek laurowy

  • 1 czubata łyżka mąki pszennej

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 250 ml mleka

  • 100 g sera cheddar

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora podzielić na różyczki, łodygę pokroić na kawałki. Czosnek obrać z łupinek. Kalafiora i czosnek ułożyć na blasze, skropić 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec 20 minut.

  • W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Dodać pokrojone: ziemniaki, łodygę selera naciowego oraz marchewkę. Smażyć 2-4 minuty.

  • Dodać upieczonego kalafiora i czosnek oraz tymianek i listek laurowy.

  • Na koniec dodać mąkę, wymieszać i smażyć jeszcze 1-3 minuty.

  • Wlać bulion warzywny, mleko oraz starty ser. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do rozpuszczenia sera.

  • Podawać ze świeżym pieczywem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5