Pożywna i gęsta kalafiorowa z żółtym serem

2021-03-29
Pożywna i gęsta kalafiorowa z żółtym serem
Autor: Shutterstock Kalafiorową można wzbogacić smakiem zrumienionego boczku lub szynki
łatwy
45 min
4

Pożywna i gęsta zupa kalafiorowa ratuje nas przed jesienną chandrą. Zupa zagęszczona zasmażką i żółtym serem jest pełna smaku. Jej tajemnica to wstępne upieczenie kalafiora, dzięki czemu ma on wyrazisty, mniej rozwodniony smak. Bardzo łatwa do przygotowania. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka
  • 100 g sera cheddar

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora podzielić na różyczki, łodygę pokroić na kawałki. Czosnek obrać z łupinek. Kalafiora i czosnek ułożyć na blasze, skropić 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec 20 minut.
  • W garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojone: ziemniaki, łodygę selera naciowego oraz marchewkę. Smażyć 2-4 minuty.
  • Dodać upieczonego kalafiora i czosnek oraz tymianek i listek laurowy.
  • Na koniec dodać mąkę, wymieszać i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
  • Wlać bulion warzywny, mleko oraz starty ser. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do rozpuszczenia sera.
  • Podawać ze świeżym pieczywem.