Fenomenalna zupa z papryki i pomidorów - po prostu pycha!

Fenomenalna zupa z papryki i pomidorów - po prostu pycha!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosta i pyszna zupa z papryki i pomidorów - hit końca lata

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zupa z papryki i pomidorów to hit końca lata i wczesnej jesieni - gdy pomidory i papryka są pełne smaku i aromatu. Warto je wykorzystywać jak najczęściej do przygotowania potraw.

Składniki

  • duża łyżka masła

  • 2 duże cebule

  • łyżka słodkiej papryki w proszku

  • 150 g dobrej kiełbasy (wegetarianie mogą ją pominąć)

  • 3 duże pomidory

  • 2 papryki – np. czerwona i żółta oraz ewentualnie mała ostra papryczka

  • 5-6 ziemniaków

  • marchewka i pietruszka starte na tarce o dużych oczkach

  • 3 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe

  • łyżeczka soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka oregano, kilka kropli tabasco (można pominąć)

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • dwie łyżki ulubionej zieleniny (bazylia, koperek, kolendra lub szczypiorek do wyboru)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebule, paprykę, ziemniaki, kiełbasę i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę (cebula w drobną, reszta wg. uznania)

  • W garnku podgrzać masło i wrzucić cebulę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażyć mieszając 1-2 minuty, aż cebula lekko się zarumieni.

  • Dodać łyżkę słodkiej papryki i pokrojoną paprykę oraz startą marchewkę, pietruszkę, pokrojone pomidory i ziemniaki. Smażyć mieszając ok. 2-3 minuty.

  • Zalać wszystko 2 l wody, dodać przyprawy i zagotować pod przykryciem. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

  • Dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.

  • Sprawdzić czy zupa jest wystarczająco słona, ewentualnie doprawić do smaku. Całość posypać zieleniną.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3