Topinambur: jak go przyrządzać? Przepis na topinambur pieczony z czarnuszką
Topinambur, inaczej nazywany słonecznikiem bulwiastym, to warzywo obecnie prawie zupełnie zapomniane, wyparte z naszej kuchni przez ziemniaki. A szkoda, bo ma wiele zalet i można je przyrządzać na różne sposoby. Sprawdź, co to jest topinambur i w jaki sposób go przyrządzać.
Spis treści
Co to jest topinambur?
Topinambur znany był w Polsce od XVIII wieku, pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy i Azji sprowadzili go hiszpańscy i portugalscy koloniści. Nigdy jednak nie był uprawiany na skalę masową tak jak ziemniak, raczej jako warzywo ogrodowe, a także roślina pastewna.
Jadalną częścią topinamburu są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku, podobnym do karczocha. Bulwy topinamburu są bogate w witaminy B i C, potas, przyjazną dla włosów i paznokci krzemionkę, a zwłaszcza w żelazo. Ponadto topinambur jest bogaty w inulinę (rodzaj błonnika) i ma bardzo niski indeks glikemiczny, toteż jest polecany w diecie cukrzycowej.
Jak przyrządzać topinambur?
Topinambur można przyrządzać podobnie jak ziemniaki: gotować w wodzie lub na parze, a także piec. Można go także dodawać do surówek, pamiętając jednak o tym, że surowy topinambur może powodować wzdęcia.
Najwięcej cennych witamin znajduje się pod skórką, dlatego zaleca się nie obierać bulw, tylko dobrze je wyszorować. Jeśli jednak zdecydujemy się obrać skórkę, bulwy trzeba zanurzyć na 5 minut w wodzie z octem lub sokiem z cytryny, gdyż szybko ciemnieją.
Tak przygotowane bulwy topinamburu można gotować i piec. Podobnie jak ziemniaki, można dodawać je do zup, zapiekanek (np. z żółtym serem), przyrządzić puree, a nawet delikatne musy z dodatkiem owoców (np. jabłek czy gruszek).
Wyjątkowo smaczne są frytki z topinamburu – smażymy je krócej niż ziemniaczane, gdyż topinambur szybciej traci surowość. Smak egzotycznej bulwy poprawi dodatek startej gałki muszkatołowej, ziół lub czosnku.
Pieczony topinambur z czarnuszką
To oryginalna, a jednocześnie prosta potrawa, którą z powodzeniem można podać nawet na przyjęciu jako przekąskę albo dodatek do mięs. Jest łatwa do przygotowania, gdyż topinambur piecze się znacznie szybciej niż ziemniaki.
Składniki:
1 kg bulw topinamburu
4 łyżki oliwy
sól morska
łyżka czarnuszki
łyżeczka tymianku
łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
Topinambur wyszorować lub obrać, zanurzyć w zakwaszonej octem wodzie na 5 minut, wyjąć i osuszyć.
½ łyżeczki soli zemleć w młynku z czarnuszką, wsypać do miseczki, dodać tymianek i oliwę, wymieszać. Każdą bulwę natrzeć tą mieszanką i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekać ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni. Upieczone bulwy wyłożyć na półmisek i posypać sezamem.