Pasternak - właściwości pasternaku zwyczajnego. Dlaczego warto jeść pasternak?
Pasternak to warzywo zdrowe i warte polecenia. Kiedyś było bardzo popularne na polskich stołach, teraz znów wraca do łask ze względu na właściwości prozdrowotne i wiele możliwości wykorzystania.
Spis treści
- Jak wygląda pasternak?
- Pasternak a pietruszka
- Pasternak - wartości odżywcze
- Prozdrowotne właściwości pasternaku
- Kupowanie i przechowywanie pasternaku
- Przepisy na dania z pasternakiem
Jak wygląda pasternak?
Pasternak to białe warzywo korzeniowe z rodziny selerowatych, o wydłużonym kształcie. Korzeń pasternaku z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Różni się od niej rozmiarem - jest zdecydowanie większy. Jest również bardziej miękki, ma mocno zaokrąglone brzegi i wgłębienie w miejscu, z którego wyrastają liście. To liście najłatwiej odróżnić - są większe od pietruszki, ząbkowane.
Pasternak a pietruszka
W smaku są również wyczuwalne różnice. Korzeń pasternaku jest łagodniejszy i mniej aromatyczny niż pietruszka. Słodkawy - jak marchew, zwłaszcza po przemrożeniu w gruncie, z lekko orzechowym posmakiem. Pasternak różni się również od pietruszki korzeniowej właściwościami i wartościami odżywczymi.
Pasternak - wartości odżywcze
Pasternak to głównie, woda, błonnik pokarmowy i białka i nieco tłuszczy. Zawiera niewielką ilość węglowodanów i jest niskokaloryczny. Charakteryzuje go duża zawartość związków mineralnych: wapnia, potasu, manganu, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. To również bogate źródło witamin, m.in. kwasu foliowego, kwasu pantotenowego, tiaminy, witaminy B6, C, E i K. Znajdziemy w nich związki antyoksydacyjne oraz bardzo rzadko występujące związki kumarynowe.
Prozdrowotne właściwości pasternaku
Jak dieta bogata w pasternak może może poprawić nasze zdrowie. Oto kilka przykładów:
- Zmniejsza ryzyko chorób serca - dzięki wysokiej zawartości potasu, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi i zmniejsza poziom stresu. Z kolei kwas foliowy obniża poziom homocysteiny we krwi - substancji, która zwiększa ryzyko chorób serca. Zawartość błonnika pomaga zredukować poziom cholesterolu. Wszystko to sprawia, że pasternak może zapobiegać zawałom, miażdżycy i problemom wieńcowym.
- Wspiera działanie układu trawiennego - duża zawartość rozpuszczalnego błonnika wspomaga trawienne, przyczynia się do zapobiegania otyłości. Obniża także poziom cukru i cholesterolu we krwi.
- Wspiera rozwój płodu - zawarty w pasternaku kwas foliowy jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu. Zalecane jest zwiększenie dawki kwasu foliowego w diecie już na trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę, i kontynuowanie przez cały pierwszy trymestr.
- Wspiera system odpornościowy - związki organiczne, witaminy i minerały zawarte w pasternaku wspierają układ odpornościowy w walce z zagrożeniami, a zawarte w nim antyoksydanty zwalczają wolce rodniki, odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu.
- Poprawia apetyt - wspomniane wcześniej związki kumarynowe zawarte w pasternaku stymulują apetyt.
Kupowanie i przechowywanie pasternaku
Sezon na pasternak trwa od pierwszych przymrozków do wczesnej wiosny. Kupując pasternak warto wybierać świeże, jędrne i mięsiste korzenie. Najlepsze są te o średniej wielkości. Zbyt dojrzałe, duże warzywa są zdrewniałe i niesmaczne, natomiast cienkie i wiotkie korzenie są zazwyczaj być włókniste. Pasternak najlepiej przechowywać w zamkniętym, plastikowym woreczku w szufladzie na warzywa w lodówce. Surowy pasternak nie nadaje się do mrożenia.
Przepisy na dania z pasternakiem
Pasternak: jak zrobić frytki z pasternaku?
Co zrobić z pasternaku? Sałatka z pasternakiem i jabłkiem
Zupa krem z jabłek i pasternaku z musem chrzanowym
Warzywa zapiekane z sosem Mornay