Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko
2021-12-12
średni
100 min
4
Jeśli szukasz dobrego przepisu na eleganckie świąteczne ciasto, proponujemy tort makowy. Co powiesz na puszysty biszkopt, delikatnie nasączony alkoholem, z maślano-jajeczną masą pachnącą kawą? Przepis na tort makowy wypróbuj jeszcze przed Bożym Narodzeniem - będzie pysznie!
SKŁADNIKI
- biszkopt:
- 20 dag maku
- 2 szklanki mleka
- 8 jaj
- 20 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek bułki tartej
- krem:
- 4 żółtka
- 20 dag cukru pudru
- 25 dag miękkiego masła
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ½ kieliszka spirytusu
- syrop:
- szklanka wody
- 10 dag cukru
- kieliszek spirytusu
- sok z cytryny
- dekoracja:
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak ugotuj na mleku. Odcedź. Trzykrotnie przekręć przez maszynkę.
- Żółtka oddziel od białek. Utrzyj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj kogel-mogel do masy makowej.
- Białka ubij na pianę. Delikatnie połącz z makiem oraz bułką tartą.
- Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm natłuść, obsyp lekko bułką tartą. Przełóż do niej masę biszkoptowo-makową. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz 45-55 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza.
- Żółtka ubij na parze z cukrem pudrem. Zestaw miseczkę z palnika. Dalej ubijaj masę jajeczną, aż przestygnie.
- Masło dobrze utrzyj. Połącz z wystudzonym koglem-moglem.
- Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody. Dodaj spirytus. Wystudź. Stopniowo i wolno połącz z masą maślano-jajeczną.
- Przygotuj syrop: wodę zagotuj z cukrem. Przestudź. Wlej sok z cytryny oraz spirytus.
- Upieczony, przestudzony biszkopt przekrój wzdłuż na dwie części. Nasącz połową syropu dolny krążek. Posmaruj go połową masy kawowej. Nakryj drugim krążkiem – nasącz go syropem.
- Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Udekoruj orzechami.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Dowiedz się więcej na temat maku do makowca!
Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?