Pączki holenderskie - oliebollen: jak zrobić?
2021-03-29
średni
60 min
4
Holenderskie pączki nazywane oliebollen, to przysmak nie tylko Holendrów. Popularne są również w Belgii i Niemczech. Holendrzy te pyszne małe pączki z rodzynkami i jabłkiem jedzą głównie w czasie świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra. My proponujemy je na karnawał i Tłusty Czwartek.
Przeczytaj także: Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
SKŁADNIKI
- 50 dag mąki,
- 30 - 40 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 2 jajka,
- 15 dag rodzynek,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 1 jabłko,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder i cynamon do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki namoczyć na noc w rumie.
- Jabłko drobno pokroić w kostkę.
- Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Dodać pozostałe składniki pączków, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Formować z ciasta kulki dłońmi lekko posmarowanymi olejem i kłaść na rozgrzany olej.
- Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
- Pączki wyjąć na papier, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze z dodatkiem cynamonu.