Faworki: przepis na przysmak kuchni polskiej na tłusty czwartek [WIDEO]

Faworki: przepis na przysmak kuchni polskiej na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faworki - chrupiące wypieki na tłusty czwartek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Faworki to słodki karnawałowy wypiek tradycyjnej kuchni polskiej, litewskiej oraz niemieckiej. Specjalnie wybijane ciasto, kroi się na niewielkie paski, przeplata i smaży w gorącym tłuszczu. Usmażone faworki, inaczej chrust, są kruche, lekkie i przepyszne.  Najlepiej smakują przygotowane samodzielnie w domu!

Polecamy również: Róże karnawałoweFaworki czyli domowy chrustPączki z lukrem i białą czekoladąSernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 4 żółtka

  • łyżka spirytusu lub octu

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • mały kubeczek gęstej kwaśnej śmietany

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wysyp na stolnicę i zrób w niej dołek.

  • Dodaj sól, cukier, żółtka, spirytus.

  • Mieszając widelcem wlej śmietanę.

  • Ciasto wyrób ręką, a następnie ubij drewnianym wałkiem.

  • Podziel na 3-4 części i rozwałkuj jedną z nich.

  • Ciasto pokrój radełkiem w prostokąty.

  • Każdy pasek natnij wzdłuż pośrodku i przewlecz przez otwór.

  • Smaż na gorącym tłuszczu z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru.

  • Odsącz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.

Ocena: 0